[Running] I ran my first half marathon!!

Met dikke spierpijn, maar ook met een big smile zit ik op de bank. I did it! Na een half jaar trainen heb ik de halve marathon van Amsterdam uitgelopen en het was fantastisch!

Het begon allemaal om half 9 zondagochtend. Een klein beetje gespannen werd ik wakker, maar vooral goede spanning. Ik had er eigenlijk vooral heel veel zin in! Een dik uur later zat in de trein met pannekoeken, brood en sportdrankjes. Ruuuim op tijd, want we waren al om half 12 in de sporthal, waardoor we nog twee uur de tijd moesten doden. Maar goed, beter te vroeg dan te laat natuurlijk. Na 2 zenuwplasjes en het droppen van onze spullen begon het opeens heel hard te regenen, superhandig als je net al je laagjes kleding uit hebt gedaan haha.

20141019_122758

Eigenlijk zou ik in het groene startvak staan en Maud en Susan in het blauwe vak. Dat vond ik wel heel jammer, want het leek me eigenlijk veel leuker om met zn 3en in hetzelfde vak te staan. Bovendien had ik echt veel getraind en had ik zo’n vermoeden dat het groene vak te langzaam voor me zou zijn. Gelukkig was de ‘security’ nou niet echt streng te noemen, en dus belandde ik toch nog met mn buddies in het blauwe vak.

IMG_20141019_130350

Hoewel ik heel gespannen was voorafgaande aan de race viel alles van me af toen het startschot klonk. Nu hoefde ik alleen nog maar te rennen. Alleen nog maar bewijzen dat ik al die tijd niet voor niets had getraind. De eerste kilometer gingen we met zijn 3en gelijk hard weg. We hadden afgesproken om in ieder geval het eerste stuk samen te lopen en vanaf ongeveer 10 km te kijken hoe we er dan aan toe waren.

Het eerste stuk werd vooral een grote kruip-door sluip-door. Omdat er zoveel mensen meededen waren Susan Maud en ik alleen maar bezig mensen in te halen. Tijdens de 3 kilometer gaan we over de Amstelbrug, ook daar is het ontzettend druk. In de bocht hoor ik een man opeens naast me keihard hijgen. Oké denk ik bij mezelf, ren hem voorbij, want dit kost je alleen maar energie. Hoe kun je nou bij 4 km al zo hard hijgen? Ik vraag me oprecht af of deze goede man de finish heeft gehaald.

Bij kilometer 4-5 scheiden onze wegen. Maud blijft een stukje achter ons terwijl Susan en ik op hetzelfde tempo doorknallen. Onze pace ligt rond de 5,04 en dat is hard, voor mijn doen zelfs heel hard. Aan de ene kant vind ik het supervet dat ik op dit tempo aan het lopen ben, aan de andere kant heb ik grote vrees voor de rest van de race. Kan ik dit wel volhouden? Kilometer 5-8 is een saai stuk over een bedrijventerrein. Ik doe mijn muziek in en probeer er toch van te genieten. De Crystal Fighters staan me bij.

Ondertussen blijven we doorrennen op schema 5,04. Het kost me iets meer moeite, maar het gaat nog te goed om langzamer te lopen. Het valt me wel op dat er weinig mensen aan de kant staan. Toch probeer ik veel te kijken naar alle toeschouwers; alle hulp is mooi meegenomen. We praten niet veel, maar lopen keihard door naar de volgende posten. Bij 9 km pak ik een AA-tje, Helaas gaat de helft langs mn benen. Bah. Op 11 km dan maar een bekertje water. Susan heeft een drinkbelt, dus die slaat de posten over en loopt door. Het kost me even moeite maar ik kom toch nog naast haar.

Screenshot_2014-10-20-21-21-35

Rond de 13km heb ik even een dipje. Pfoe wat moet ik eigenlijk nog ver, ik ben pas net op de helft. Op kilometer 14 lukt datzelfde trucje bij de drankpost niet meer. Ik MOET water en omdat er een lange opstopping is zie ik Susan steeds meer verdwijnen. Dan weet ik zeker: dit laatste stuk moet ik zelf pakken. Inmiddels beginnen mijn benen moe te raken. Ik probeer er niet aan te denken en blijf stug doorlopen met een pace tussen de 5,04 en 5,07. Op km 15-16 lopen we langs het Rijksmuseum en midden door Amsterdam. Wauw, hier zat ik op te wachten! Wat gaaf om dit te zien! Ik krijg gelijk weer een mega adrenaline-kick en die mooie runners high. Wat vet dat ik dit doe en dat mijn lichaam dit kan. Als ik op 16 km een fotograaf passeer gooi ik mijn armen nog eens in de lucht voor een mooie foto.

Op km 18 is het euforische gevoel weg. Au wat doen mn benen zeer en oh wat ben ik moe. We lopen inmiddels het vondelpark in. Vooraf leek me dit een superleuk stuk maar nu ik er ben denk ik alleen maar “pfff zwaar, ik wil er zijn!” het park lijkt eindeloos te duren. Om me heen hebben mensen het ook zwaar. Rechts van me zie ik zelfs iemand op de grond liggen. Ik negeer het en ren door. Als ik voor mijn gevoel éindelijk het Vondelpark uit ben kan ik echt niet meer. Op het verkeerde moment krijg ik een rustig liedje op mn telefoon. Ik skip m door naar de volgende en die geeft me gelijk vertrouwen terug. Macklemore en Ryan Lewis zingen me toe. “This is the moment, tonight is the night, we’ll fight till it’s over, like the ceiling can’t hold us”. Ik pers er nog een laatste stuk uit. Oh wat doet pijn. Dan komt het Olympisch Stadion in beeld. De laatste 500 meter. Ik probeer er nog een eindsprint uit te persen maar dat gaat niet meer. Ik stort over de finish met een eindtijd van 1;49;33. Dik onder mijn streeftijd en met een dik P.R.

Mijn benen schieten gelijk in de verstijvingsstand. Het is alsof de spierpijn 1 seconde over de finish al begint. Als ik verder loop krijg ik kippenvel en een big smile. Wat was dit gaaf! Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Al die training bleek niet voor niks. Susan blijkt uiteindelijk 2 minuten eerder te zijn binnengekomen. Maud volgt 9 minuten na mij. We zijn alle 3 superblij en trots dat we het gehaald hebben. En dan ook nog eens alle 3 binnen de 2 uur.

IMG_20141019_171458

Na de race zijn er bloemen, felicitaties, een biertje en een heerlijk etentje in Amsterdam. (ik moest maar liefst 1253 caloriën aanvullen haha) Wat was dit een topervaring! Amsterdam, bedankt, I’ll be back someday. En die halve marathon? Reken maar dat dit misschien wel mijn eerste was, maar zeker niet mijn laatste.

IMG_20141019_200950

 

Advertenties

2 gedachtes over “[Running] I ran my first half marathon!!

  1. Pingback: [Running] Zevenheuvelenloop preps! | The Open Road
  2. Pingback: [Life] Diary week 42 | The Open Road

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s